onsdag 9 juni 2010

Hjälp från nån som kan och vet


Idag hade vi ett nytt besök. Från en person med god insikt i assistansvärlden som via internet läst om vår kamp och till sist blev förbannad och ville hjälpa. Vi har fått svar på massor av frågor och vet lite mer om hur lagarna kring assistans är skrivna. Det är inte alls som Prussiluskan från FK säger: "Äta, bajsa, klä på sig.". Det finns fler punkter som kan innebära assistans tex om ett barns funktionshinder påverkar resten av familjens möjligheter till en normal vardag.

Jaså, vi ska alltså inte sitta hemma hela gänget och vänta på att Wilda dör så att vi kan göra något allihopa utanför hemmet.

Eller att mer än 40 timmars merarbete i veckan innebär FULLT vårdbidrag, tydligen en gräns man går efter. Om jag har räknat rätt så övervakar en av oss föräldrar Wilda 168 tmmar i veckan för att se när Wilda krampar och att hon syresätter sig bra. Till detta kommer telefonsamtal, medicinering och alla moment man behöver vara två för att klar tex bada henne. Osv osv osv... Att då få ett beslut om att Wildas diagnos är 25% merarbete är ju rent löjeväckande.

Sen fick man en annan insikt i hele den här assistans världen. Det är inte alls säkert att alla företag som erbjuder assistans tjänster ens skulle hjälpa oss om vi försökt anlita dem. Wildas diagnos genererar inte inkomster tillräckligt länge för att det ska vara "intressant" att bli anlitade av oss. Det hade man inte direkt tänkt på.

Dessutom ska antagligen ett av de ledande assistans bolagen köpas upp av utländska investerare och börsnoteras. Helt sinnessjukt. Svenska skattepengar ska via FK betalas ut till vinstdrivande utländska företag. Det kommer garanterat inte att göra livet bättre för företagets "kunder". Snacka om att tjäna pengar på andras olycka. Kapitalism i all sin skönhet.

Idag har för övrigt varit en bra familjedag. Farmor kom och skulle rasta barnen. Det blev till sist så att Mille, Leo och Engla åkte med henne hem. De hade fullt upp hela eftermiddagen med att sparka boll, leta ägg i hönshuset och härja runt på landet. Benne hjälpte mig att snygga till racerbussen lite i hopp om att någon kommer och köper den snart. Sen fick min älskade Nilla en liten stund att piffa till sig när jag och assistent C passade Wilda.

Och sist men absolut inte minst.

Bennes sommardikt måste man bara älska.:

"NU BÖRJA SOLEN LYSA DÅ BEHÖVER MAN INTE FRYSA.
NU HAR GRÄSET BLIVIT GRÖNT DÅ ÄR DET SKÖNT.
MAN KAN DRICKA COLA ISTÄLLET FÖR ATT VARA LAT OCH SOVA.
DET ÄR GOTT MED GLASS MAN KAN ÄTA DET PÅ DASS .
DET ÄR INTE HALT DET ÄR BARA LITE SVALT.
SOMMAREN ÄR HÄR DÅ KAN MAN LEKA HÄR OCH DÄR.
DET ÄR SOMMARLOV LIGG INTE OCH SOV!"


Nu ska jag förkovra mig lite i LASS, garanterat sömnmedel.

<<<-Pappa->>>

1 kommentar:

  1. önskar jag kunde jobba hos er.. Ni är värda ALLT och lite till.. De är mycket runt om..som FK inte tittar på!!! Stå på er och hoppas ni snabbt och snart får hjälp!

    SvaraRadera